Skip to main content

Resipi Mudah

Pau Kukus Mudah from Puan Khalijah

paukukusmudah

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar yis mauripan
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar gula
3 sudu besar minyak masak
1/2 cawan air suam
sedikit garam
* inti - ikut kesukaan

Instructions

1.Masukkan 2 sudu besar yis ke dalam 1/2 cawan air suam.
2.Masukkan 1 sudu gula ke dalam campuran yis dan air suam tadi. Kacau.
3.Biarkan lebih kurang 15 minit sehingga berbuih.
4.Di dalam bekas lain, masukkan 2 cawan tepung gandum, 2 sudu besar susu pekat manis, 3 sudu besar minyak masak, sedikit garam dan campuran yis tadi.
5.Uli sehingga menjadi doh dan bulatkan.
6.Biarkan doh naik 1 kali ganda. Tutup doh dengan plastik.
7.Tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bulat-bulatkan.
8.Leperkan doh dan isikan inti.
9.Biarkan doh mengembang lagi.
10.Sementara itu, panaskan kukusan. Bila air dah mendidih, kukus pau tadi lebih kurang 10 minit.

Kuih Penyaram Lembut

Biasa sebut penjaram ni kalau di Sabah kan. Seumur-umur hidup belum pernah try buat ni, tau makan ja. Haha. Sa dapat resipi dari Puan Hasue. Sa edit-edit sikit la tapi 100% credit adalah untuk beliau.

Bahan2:
  • 500g tepung gandum
  • 100g tepung beras
  • 650 air (200ml air panas + 450ml air kosong)
  • 3/4 sudu teh garam
  • 500g gula apong/gula melaka
  • Minyak masak secukupnya
Cara2:
  1. Dalam bekas,satukan tepung gandum dan tepung beras.
  2. Dalam bekas lain,bancuh gula apong dengan 200ml air panas(boleh juga dimasak seketika untuk mencairkan gula terutamanya jika guna gula melaka)
  3. Apabila gula cair sepenuhnya boleh lah tambahkan air selebihnya.
  4. Tuang air gula apong tadi ke dalam tepung dan kacau menggunakan hand whisk sehingga sebati. Masukkan garam dan kacau lagi.
  5. Tapis adunan dan perap semalaman.
  6. Panaskan 2/3 cawan minyak masak (guna api perlahan), ambil satu senduk kecil dan tuang adunan di tengah2 kuali. Biarkan sehingga ia masak dari tepi ke tengah barulah diterbalikkan. Toskan minyak. Kuih ini memang digoreng satu persatu. Selamat mencuba!


Harap-harap jadi...


Bear Hug Butter Cookies


Bahan-bahan :

1/2 cawan butter 
1/2 cawan gula icing 
1 biji telur - suhu bilik 
1/2 sudu kecil esen vanilla 
1 1/2 cawan tepung gandum 
1/2 sudu kecil baking powder 
badam / gajus / kismis secukupnya 

Cara-cara :

1. Ayak tepung gandum & baking powder kedalam satu bekas. Ketepikan. 
2. Pukul butter, gula, telur & esen vanila hingga kembang. 
3. Masuk kan tepung & gaul rata. 
4. Tutup adunan dengan plastic kemudian masuk kan kedalam peti sejuk selama 2 jam supaya mudah dicanai nanti. 
5. Setelah 2 jam, canai sehingga setebal 1/4 inci. 
6. Terap dengan menggunakan acuan bentuk bear. 
7. Buat mata & hidung bear dengan menggunakan bahagian lidi yg tidak tajam, ditekan kan sedikit pada tepung bear. 
8. Letak kan kekacang atau kismis ditengah kemudian angkat tangan bear & letak kan diatas kekacang seperti memegang bantal. 
9. Bakar didalam oven yg telah dipanas kan pada suhu 175 darjah celcius selama 10 minit atau hingga kecoklatan. ** Masa mencanai, taburkan sedikit tepung pada tangan & papan canai supaya dough tak melekat. 




~ CHEESE CAKE OREO ~ no bake

Bahan-bahan:

180 gm biskut Oreo (buang krim tengah) - atau 2 paket
90 gm unsalted butter - atau any butter/margarine
200 ml whipping cream
250 gm cream cheese
165 gm castor sugar - atau fresh milk/condensed milk
1 tbs lemon juice (Can use vanilla essence)
15 gm gelatin (Campur air panas lepas tu sejukkan)
4 keping biskut oreo (buang krim & hancurkan)

Cara-cara:

1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk. Sediakan loyang & masukkan biskut serbuk tu. 
2. Cairkan mentega & masukkan dalam bekas berisi biskut. Gaul rata.
3. Tekankan adunan padat dalam loyang. Sejukkan dalam peti ais selama 30mins.
4. Pukul whipping cream sehingga pekat. Pukul krim keju bersama gula & jus lemon sehingga sebati. Masukkan gelatin & gaul hingga sebati.
5. Campur kesemua bahan no.4
6. Campurkan biskut oreo hancur dalam no.5 dan gaul sebati.
7. Keluarkan adunan biskut dalam peti ais. Tuangkan campuran bahan no. 6 ke atas adunan biskut & ratakan. 
8. Masukkan cheese cake oreo dalam peti ais dan biarkan semalaman.

Hias mengikut kreativiti! 

Boleh pelbagaikan design kek..tgk bawah ni..macam mau pg beli ja suma bahan & buat terus kan? Hehe

    





TAHUKAH ANDA?

Gelatin is substituted with AGAR-AGAR.. see below:

AGAR-AGAR Also called agar, kanten, Japanese gelatine, Japanese moss and Ceylon moss, agar-agar is an Asian product extracted from dried seaweed. Neutral in taste and with a more efficient thickening power than gelatine, it's used for many Asian fruit puddings, jellies and other gelatinous desserts. It can be found in Asian markets and should be stored in a cool, dry place. (cheftalk)

Lepas ni kalau x jumpa gelatin untuk baking kek bolehla ambik agar-agar ja..fuhh selesai 1 masalah hehe

Comments

Popular posts from this blog

Short Vacay in KL

Hubby and I  went on short trip to KL on 13th - 15th March. But actually hubby was already in KL for work from 10th March so I was only followed him there on 13th. It was very short and tiring vacation but we still enjoyed the moment so much.. It was my first time arrived at Klia2, it was quite spacious but I still can find direction easily as there were enough signboards to follow.  I went directly to 1 Utama via Skybus. It took me about an hour to reach there. I went here for dinner with my sister who worked at The Curve. This kafe is located at Ikano (IPC), just opposite the The Curve building. Creative menus' book. I ordered the Traditional Mien Fen Guo. and drink the soy milk as I felt gastric was attacking :( My food! It was tasty enough, licin juga la sa makan. Hoho This was my sister's. If not mistaken, it was dried...mien. Cant recall the exact name. The sauce was perfect! After dinner

Wawasan 2020 & Covid19

Been so long since last blogging. Its 2021 now, the so called Wawasan 2020 has passed with the global pandemic Covid19 which had taken a toll economically, socially, health, death rates worldwide.  Syukur juga sa masih bekerja sebab kategori essential services, jadi masih ada demand kerja kami. Tiada pemotongan gaji walaupun ada masa kerja di rumah (WFH) dan sempat kena kuarantin juga. Syukurla semua ok. Healthwise, hari-hari sa consume Vitamin C untuk boost immune system. Semestinya Shaklee Sustained Release Vitamin C yg menjadi pilihan hati. Honestly, awal tahun 2020 sa masih beli vit C di pharmacy yg 10 biji soluble tu sebab senang dapat. Sa ada cubuk2 Shaklee Vit C tapi OOS masa tu. Lama-lama bila balik2 beli yg 10 biji tu, sa rasa sayang dari segi bajet (RM15 x 10) hanya 10 hari kalau hari2 makan. Kalau 1bulan? Rasa tidak berbaloi sungguh. Lagipun dlm fasa berjimat cermat (MCO sudah bermula) jadi berusaha cari suplemen yg BERKESAN, SELAMAT dan JIMAT.  Start Oct'20 sa consume b

Cerita Suka Duka Bisnes Shaklee

Bercampur baur perasaan bila ingat-ingat balik kenangan masa mula2 buat bisnes Shaklee. Awal-awal dulu tiada transport sendiri dan sa jarang simpan ready stock, bila ada order sa cari runner utk beli di branch & COD sm customer. Kalau jual harga non member, ada la suku atau kdg2 half profit bagi runner; belajar berbagi rezeki. Syukur jg runner yg sa pernah berurusan cukup jujur & amanah. God bless you bro! Dari penampang, ke seluruh Kota Kinabalu. Pernah juga minta runner datang ambil stok dari church sebab customer mau urgent masa tu. Bangga dgn kepelbagaian org Sabah, semua pun sporting habis.  Ada jg customer request order dulu tapi belum byr, sebab kawan2 jg jadi sa beli dulu guna duit sendiri. Sekalinya last minit cancel orderšŸ¤£ berhuhuhu sajalah dan berusaha jual balik sm org lain. Lesson learnt. Jadi jgn heran kalau sa minta payment dlu, kecuali COD lašŸ˜ Pernah dapat customer jauh dari Aussie beli bbrp kotak Nutriferon utk anak dia yg ada eczema. Tapi bila dia repeat ord